2014. május 15., csütörtök

Tejszínes kalács mazsolával és aszalt áfonyával

Ennek a kalácsnak is az alapötlete Limarától származik, de nyilván egy kicsit a saját szám ízére formáltam.

Hozzávalók:
  • 20 dkg tejszín (2 dl)
  • 20 dkg tej (2 dl)
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 3 ek. xilit
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg sima liszt
  •  15dkg tönköly fehér liszt
  • 30dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 3 dkg élesztő





Minden hozzávalót belemérünk a keverőtálba és kidagasztjuk kézzel vagy géppel a tésztát, majd átrakjuk egy kelesztőtálba. Ha nincs ilyen tálad, az sem baj, hagyd a tésztát abban a tálban, amiben daasztottál és takard le egy konyharuhával. Szépen lassan szobahőmérsékleten hagyjuk a tésztát megkelni, ez kb egy órát fog igénybe venni.




 Vajazzunk ki egy tepsit.

Miután megkelt, kiborítjuk egy nyújtódeszkára vagy egy szilikon lapra - nekem ez utóbbi jobban bevált, kevésbé ragad rá a tészta - 4 kb. egy forma részre vágjuk és mindegyikből kis gombócot formázunk.
Egyesével kinyújtjuk őket, felcsavarjuk és belrakjuk a tepsibe.




 
Letakarjuk egy konyharuhával a tepsit és hagyjuk a tésztát ismét duplájára kelni.

Előmelegítjük a sütőt 180fokra (gázsütőnél ez kb.4-es fokozat), majd amikor megkelt a tészta, felvert tojással megkenjünk a tetejét és berakjuk sülni. Kb. 55 perc alatt készre sül. Ha még sok van a sütési időből hátra, de már túl sötétnek ítéljük a kalács tetejét, takarjuk le alufóliával, de ezt gyorsan tegyük, mert a sütő kihűl és a tésztánk összeesik.




Miután megsült a kalács, borítsuk ki egy rácsra, ne a formában hagyjuk kihűlni!






Isteni reggeli egy pohár hideg tejjel! ;)

Az eredeti receptet itt találjátok:
http://www.limarapeksege.hu/2008/12/hokkaido-kalcs-csokilencsvel-s-aszalt.html

Nincsenek megjegyzések: