Hozzávalók:
- 20 dkg tejszín (2 dl)
- 20 dkg tej (2 dl)
- 1 tojás
- csipet só
- 2 ek. burgonyapehely
- 3 ek. xilit
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg sima liszt
- 15dkg tönköly fehér liszt
- 30dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 3 dkg élesztő
Minden hozzávalót belemérünk a keverőtálba és kidagasztjuk kézzel vagy géppel a tésztát, majd átrakjuk egy kelesztőtálba. Ha nincs ilyen tálad, az sem baj, hagyd a tésztát abban a tálban, amiben daasztottál és takard le egy konyharuhával. Szépen lassan szobahőmérsékleten hagyjuk a tésztát megkelni, ez kb egy órát fog igénybe venni.
Vajazzunk ki egy tepsit.
Miután megkelt, kiborítjuk egy nyújtódeszkára vagy egy szilikon lapra - nekem ez utóbbi jobban bevált, kevésbé ragad rá a tészta - 4 kb. egy forma részre vágjuk és mindegyikből kis gombócot formázunk.
Egyesével kinyújtjuk őket, felcsavarjuk és belrakjuk a tepsibe.
Letakarjuk egy konyharuhával a tepsit és hagyjuk a tésztát ismét duplájára kelni.
Előmelegítjük a sütőt 180fokra (gázsütőnél ez kb.4-es fokozat), majd amikor megkelt a tészta, felvert tojással megkenjünk a tetejét és berakjuk sülni. Kb. 55 perc alatt készre sül. Ha még sok van a sütési időből hátra, de már túl sötétnek ítéljük a kalács tetejét, takarjuk le alufóliával, de ezt gyorsan tegyük, mert a sütő kihűl és a tésztánk összeesik.
Miután megsült a kalács, borítsuk ki egy rácsra, ne a formában hagyjuk kihűlni!
Isteni reggeli egy pohár hideg tejjel! ;)
Az eredeti receptet itt találjátok:
http://www.limarapeksege.hu/2008/12/hokkaido-kalcs-csokilencsvel-s-aszalt.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése