2014. május 5., hétfő

Bogrács gulyás

A hosszú hétvégén otthon voltunk a szüleimnél vidéken és így esett meg velem, hogy elkészítetten életem első bogrács gulyását, ami nem mellesleg istenien sikerült!

Dokumentáltam is serényen, hogy ha valóban jól sikerül, akkor le tudjam nektek írni, hogyan is készül egy jó gulyás és hozzá friss házi kenyér, desszertnek egy kis kürtős kalács (utóbbiakat egy külön bejegyzésben írom majd le).

A végeredmény:
 
 

Hozzávalók a bográcshoz:
  • 1,5kg sertés comb és oldalas vegyesen
  • 3 fej közepes hagyma
  • pirosarany
  • gulyáskrém
  • piros paprika
  • só, bors
  • krumpli
  • zellerlevél és petrezselyem
  • víz 
Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk. A borgrácsba, amikor már a tűz egy kicsit már leégett rakunk két fakanálnyi zsír és a hagymát üvegesre pirítjuk, majd rakunk bele pirosaranyat, gulyáskrémet, paprikát, borsot és sűrűn kevergetjük, amíg szép sötét piros nem lesz az alapunk:



Majd hozzáadjuk a feldarabolt húst, főzzük addig, a hagymás alap teljesen szét nem fő  és sűrű egy kicsit "krémes" állaga nem lesz, majd felöntjük vízzel (kb. 1,5l, ezt egy ásványvizes flakonban már az elején odakészíthetjük magunk mellé) és rakunk bele vegetát:



 Zellerlevélből és petrezselyemből "csutakot" készítünk és ezt is belerakjuk a levesbe:





Főzzük, főzzük, időközben kevergetjük, nehogy leégjen, amíg a hús meg nem puhul. Közben folyamatosan figyelünk a tűzre is!

Ha megpuhult a hús belerakjuk a megpucolt, felkockázott krumplit. Ilyenkor öntünk még hozzá vizet, hogy jól ellepje. Ha ismét felfőtt, megkóstoljuk, hogy kell-e még bele fűszer. Ha a krumpli megpuhult, már tálalhatjuk is!




Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: