2014. szeptember 8., hétfő

Kenyér teljeskiőrlésű tönköly- és rozsliszttel

Hozzávalók:

Gyorskovász:
  • 140g tönköly fehér liszt
  • 1dl víz
  • 1 dkg élesztő
Ezeket összekeverem és 7-8 órán vagy egy éjszakán át letakarva pihentetem.

  • 1,5dkg élesztő
  • 3dl víz
  • 25dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 10dkg tönköly fehér liszt
  • 10dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 dkg világos rozsliszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 1tk sikér
  • gyorskovász
  •  2tk só
  • 1 kk cukor
  • 100g tejföl
Miután a kovász elkészült a hozzávalókat egy tálba rakom és kidagasztom. Kelesztő tálba rakom és kb 1 óra alatt megkelesztem. A megkelt tésztát egy lisztezett felületre rakom és cipót formálok belőle és belerakom a sütőformába. Letakarom egy konyharuhával és indulhat a 2. kelesztés, ez kb 30-40 percet vesz igénybe. A sütőt előmelegítem 220fokra (gázsütőben 5-ös fokozat és egy kis edényben vizet is rakok a sütőbe, hogy gőzös sütőben süljön a kenyér). Amikor megkelt jólbespiccelem vízzel és mehet a sütőbe. 10 percig sütöm ilyen hőfokon, majd lejjebb veszem 200fokra (4-es fokozat). 60 perc alatt készre sült a kenyerünk. Ezután gyorsan egy rácsra kiborítom a kenyeret és jól lespriccelem vízzel.

Limara több receptjének áttanulmányozása után fejlesztettem receptemet, ami a diétába is jól beleillik.


Nincsenek megjegyzések: