2014. november 4., kedd

Tejszínes kalács


Egy kis édesre vágytam reggeli gyanánt, kicsit másra mint a kenyér a mindenféle felvágottal, kencével, tojással virslivel és még sorolhatnám. Egy finom kalácsra, vajjal és egy bögre teával.
Ez a kalács a felhasznált lisztekből kiindulva soha nem lesz olyan pihe-puha, mint amit a boltban árulnak foszlós kalács néven, viszont sokkal egészségesebb, egy szelettől is jól lakik az ember, nem éhes tőle egy óra múlva és még 4-5 napig is simán eláll, anélkül, hogy az élvezeti értéke bármit is romlana.

Hozzávalók:
  • 22dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (én Nagyi titkát használtam)
  • 20dkg graham liszt
  • 18dkg tönköly fehérliszt
  • 8dkg xilit
  • 3dkg élesztő
  • 2dl habtejszín
  • 2dl tej
  • 1 tojás
  • 1tk sikér
  • +1 tojás a kenéshez

A keverőtálba beletettem az összes hozzávalót és a géppel jól kidagasztottam a tésztát, majd kelesztőtálban szépen megkelesztettem. Mikor megkelt egy lisztezett felületre kiborítom a tésztát, 3 egyenlő részre osztom a tésztát és mindegyikből rudat sodrok, majd pedig összefonom őket. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem és hagytam újra megkelni a tésztát. A sütőt közben előmelegítettem (gázsütőben 4-es fokozatra, szerintem ez villanysütőben kb 180 fok). Mielőtt beraktam a kalácsot a sütőbe megkentem felvert tojással.
Sütési idő kb 1 óra.

Kb. 20 szelet kalács jön ki belőle.

1 szelet 24g CH és 166kcal

Nincsenek megjegyzések: