2014. november 7., péntek

Borban pácolt póréhagymás-cukkinis csirkemell, basmati rizzsel




Ismét improvizáltam és isteni lett! Soha nem szoktam már létező recepteket egy az egyben megfőzni, mert vagy nem tetszik benne valamelyik alapanyag vagy eljárás, vagy nem ehetek bizonyos hozzávalókat, amik az eredeti recept(ek)ben vannak, esetleg nincs itthon és a boltban sem kaptam a megfelelő hozzávalót. Hát ez a recept is ilyenformán született.

Hozzávalók

A húshoz:

  • 4 nagy szelet csirkemell
  • olívaolaj
  • csirkefűszer
  • bors
  • 1,5-2 dl rosé (fehér borral is biztos finom!)
  • 2db saláta cukkini
  • 1 póréhagyma
  • 1-2 kanál teljes kiőrlésű liszt (fehér liszt is tökéletes, aki eheti)
  • 2 ek tejföl
 2 csomag (2x125g) basmati rizs


A húst befűszerezem. Az olívaolajat a bor felével összekeverem és a húsokat 2-3 órára beleteszem pácolni. Ezután a húsok mindkét oldalát egy serpenyőben fehérre sütöm abban az olajos lében, amiben korábban pácoltam őket, majd alacsony lángon fedő alatt puhára párolom. Amikor megpuhultak, kiszedem egy tányérra őket és az időközben megtisztított és karikára vágott cukkiniket és póréhagymát  a serpenyőbe rakom, ráöntöm a bor másik felét és egy picit megsózom. 5-10 perc párolás elég neki, nem kell, hogy a zöldségek teljesen puhák legyenek és a cukkini szétmáljon. 1-2 kanál lisztet apránként beleszitálok, annak függvényében, hogy mennyi lisztet vesz fel. A zöldség alatti lé ne sűrűsödjön be és legyen  túlságosan darabos. Legvégül rakok bele 2 ek tejfölt. 
Kifőzöm a rizs és egy tk vajjal vagy margarinnal összekeverem, ha kell megsózom. Vajat azért szeretek rakni bele, mert így ha nem frissen fogyasztom, hanem másnapra főzök, nem fog összeállni a rizs.








Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: