2014. július 30., szerda

Tönkölykorpás-aludttejes kifli

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 30 dkg graham liszt
  • 2 ek tönkölykorpa
  • 1,5 tk só
  • 20 dkg öregtészta (nekem jelen esetben rozsos volt)
  • 3 ek olaj
  • 150 g aludttej (ha nincs, joghurt is tökéletes)
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • 1-1 ek lenmag és szezámmag
  • 1 tojás a kenéshez


Elkészítés:

 Az összes hozzávalót egy tálba öntöm és jól kidagasztom (én mindig dagasztógépet használok). Ha a tészta a dagasztás végén még a kezedhez ragad vagy lágynak találod nyugodtan adj még hozzá lisztet.

Tedd a tésztát kilisztezett dagasztótálba vagy ha nincs, akkor takard le egy konyharuhával a tálat. Miután megkelt (kb. 1óra), rakd ki a tésztát egy lisztezett gyúródeszkára és vágd fel kisebb (kb. 12dkg-os) darabokra. Nyújtsd ki a tésztákat 3-4mm vastagra, tekerd fel őket és hajtsd kifli formára, végül mehetnek a tepsibe.





Ezután hagyd ismét kelni a kifliket egy 30-40 percig. A kelesztés vége felé melegítsd fel a sütőt 180fokra. Mielőtt berakod sülni őket, verj fel egy tojást és kend meg vele őket.


A sütési idő 30-35 perc (sütője válogatja). Ha megsültek, rakd ki őket egy rácsra hűlni.




Jó étvágyat!

Az eredeti receptet ismét Limaránál találjátok:
http://www.limarapeksege.hu/2013/07/tonkolykorpas-joghurtos-kifli.html

Nincsenek megjegyzések: