2014. szeptember 8., hétfő

Életmódváltás, avagy az élet inzulinrezisztenciával

Egy terheléses vércukorvizsgálattal indult minden, ahol a kiderült, hogy a vércukrom ugyan rendben van, az inzulinom annál kevésbe. A kezdeti 7,7-es érték után a 120 perces eredményem 51,8, ami jócskán fölötte van a normál érték felső határánál is, ami egyébként 29,1. Endokrinológushoz csak október 21-én tudok menni, úh addig is elkezdem a 160g-os szénhidrát diétát, amit ilyenkor szoktak javasolni, bár nagy eséllyel erre gyógyszert is fogok kapni, de majd meglátjuk mit mond az orvos. 

Egy kis orvosi magyarázat:



Az inzulin elválasztása szabályozza a szénhidrát anyagcserét a következő módon:

  1. Az emésztőrendszer az elfogyasztott táplálék szénhidrát tartalmát glükózzá bontja le.
  2. A glükóz a véráramba kerül, és eljut a szervezet megfelelő sejtjeihez (a glükóz egy olyan cukorfajta, mely a szervezet fő energiaforrását jelenti).
  3. Az étkezés után emelkedő vércukorszint hatására a hasnyálmirigyben fokozódik az inzulin termelődése.
  4. Ennek hatására megnövekedik az inzulin-érzékeny szövetek (vázizom, zsírszövet és máj) glükózfelvétele, ezáltal csökken a vércukorszint.
  5. Inzulin hiányában károsodik a sejtek cukorfelhasználása, a vércukor és emellett a vérzsírok szintje emelkedik.


Inzulin rezisztenciából 2-es típusú cukorbetegség

IR esetén az inzulin szokásos normális mennyisége nem elegendő a vércukorszint megfelelő csökkentéséhez, a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel. A magasabb inzulinszint (hiperinzulinémia) fokozza az éhségérzetet, elhízáshoz vezet és érelmeszesedésre hajlamosít. A hiperinzulinémia végeredményben az inzulinhatás csökkenéséhez vezet, emiatt pedig tovább növekedik az inzulinszint. Azonban kezelés nélkül a béta sejtek kimerülnek, és már nem lesznek képesek a fokozott mennyiségű inzulin előállítására: emelkedik a vércukorszint és 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) alakul ki.


A hétvégém azzal telt, hogy megpróbáltam utánanézni, hogy hogyan is kell innentől kezdve élni a mindennapjaimat, mit ehetek, és mit nem, mit és mennyit kell sportolni. Blogokat, FB oldalakat olvastam és megpróbáltam tapasztalt sorstársakat, útmutatókat, recepteket találni. Sajnos azt kell mondjam, hogy nem volt nehéz. 

A 160g-os CH diétának röviden a lényege, hogy rendszeresen, napi 5-6x kis adagokat, kell enni, amiknek megvan az előírt szénhidrát adagja illetve az is, hogy mikor és mennyinek kell lennie a lassú és gyors felszívódású szénhidrátnak. A sport is nagyon fontos szerepet játszik a megfelelő táplálkozás mellett, mert már egy edzés hatására is megemelkedik az alapanyagcsere szint és javul a sejtek inzulinérzékenysége, azonban csak átmenetileg. Heti 3-4 edzéssel tartóssá lehet tenni ezt a gyógyító hatást.


Nincsenek megjegyzések: